Baarikulttuuri ja juhliminen eri maissa vaihtelevat paljolti paikallisten normien mukaan. Siinä missä Etelä-Euroopassa ulos lähdetään vasta puolenyön aikaan, pohjoisemmassa juhlijat saattavat olla jo kotimatkalla. Erilaiset musiikki- ja urheilutapahtumat ovat myös suuri syy tuhansille ja tuhansille osallistujille kerääntyä yhteen juhlimaan. Maissa, joissa alkoholin hinnat ovat alhaiset, juhlijat tapaavat usein suoraan ravintoloissa ja baareissa, kun taas esimerkiksi täällä Suomessa tyypillinen aloittelu eli etkot ennen itse baariin lähtemistä tapahtuu jo kotona joko yksin tai suuremmalla kaveriporukalla. Tässä artikkelissa kartoitamme hieman enemmän baarikulttuuria ja juhlimista nimenomaan Suomessa.

Ennen baaria

Suomalainen illal aloittelukulttuuri saattaa olla monille ulkomaalaisille uusi ja viihdyttävä tapa. Kuten aiemmin mainittiin, erityisesti maissa, joissa alkoholi on edullisempaa on normaalia, että juhlijat kokoontuvat suoraan ravintolassa tai baarissa esimerkiksi suoraan töiden jälkeen ja usein selvinpäin. Siinä missä viinipulloon ja muutamaan olueen vierähtää vain muutamia euroja, ehkä kymppi tai pari, Suomessa korkea alkoholivero takaa sen, että monet suomalaiset rahaa säästääkseen aloittavat illan jo kotona. Tämä tyypillinen suomalainen aloittelukulttuuri ei ole pelkästään rahattomien opiskelijoiden harjoittama tapa, vaan sitä voivat harrastaa myös hyvin tienaavat työssäkäyvät aikuiset. Aloitteleminen kaveriporukalla kotona ennen baariin lähtöä on erinomainen tapa kokoontua yhteen ja vaihtaa kuulumiset suosikkisoittolistan äärellä ennen meluisaan baariin lähtemistä.

Kesäisin suomalaiset kokoontuvat grillaamaan yhdessä kotipihalle hyvän oluen ja siiderin ääressä ja talvisin järjestetään kotibileitä, tupaantuliaisia ja pikkujouluja. Usein grilli- ja kotibileiden tarkoituksena ei ole lähteä ollenkaan ulos tai myöhemmin illasta juhlijat saattavat jakaantua kahteen eri ryhmään, josta vain osa jatkaa matkaansa baariin tai yökerhoon. Erityisesti nuorison keskuudessa yksi ajokortillinen tai autollinen henkilö värvätään usein illan kuljettajaksi ja hänelle tarjotaan vaivanpalkkioksi esimerkiksi bensat, sisäänpääsy ja/tai ruoat ja alkoholittomat juomat.

Baarissa

Kaupungeissa ja kylissä baarikulttuuri vaihtelee paljon sen tarjonnan mukaan. Siinä missä suuremmissa kaupungeissa on tarjolla suuria yökerhoja, tanssiravintoloita, karaokebaareja ja teemabaareja heavy-musiikin, iskelmän taikka popin ystäville, pienemmissä kylissä illan vaihtoehtona saattaa olla kylän ainoa baari. Suomalaisessa baarikulttuurissa suurkaupunkien lähiöiden pubit mielletään usein alkoholistien tappelupaikoiksi ja trendikkäämmät paikat juhlintaa varten löytyvätkin useimmiten kaupunkien keskustasta.

Baarissa tai yökerhossa juominen on suomalaisessa baarikulttuurissa yleensä humalanhakuista. Selvinpäin baarissa olevia juhlijoita pidetään usein outolintuina ja heidän syitään juomattomuuteen kyseenalaistetaan. Suomalainen rentoutuu juodessaan ja alkaa tehdä tuttavuutta myös täysin tuntemattomien kanssaolijoiden kanssa – joka monelle selvinpäin ei tulisi ollenkaan kyseeseen. Vaikka suomalainen persoonallisuus mielletään usein varautuneeksi ja sulkeutuneeksi, baarissa myös ujommat pääsevät irrottautumaan arjesta.

Humalanhakuisella juomisella on myös varjopuolensa, ja monissa suomalaisissa baareissa voi törmätä helposti riitelyyn, joka toisinaan yltyy jopa nyrkkitappeluun. Suomalaisissa baareissa työskentelevät baarimikot ja järjestysmiehet ovatkin usein hyvin valppaita ja reagoivat lähes aina aggressiivisiin tilanteisiin jo ennen kuin ne ehtivät yltyä tappeluksi. Ulkomaalaisille saattaakin tulla yllätyksenä se seikka, miten usein suomalaisista baareista ja yökerhoista heitetään liian humalaisia tai aggressiivisia juhlijoita ulos tai heitä ei päästetä alkuunkaan sisälle. Siinä missä ulkomailla alaikäiset juhlivat usein baareissa ja väärentävät henkilöllisyystodistuksia tuon tuosta, Suomessa baarikulttuuri on hyvin kontrolloitua ja baarihenkilökunta osaa hoitaa usein työnsä tunnollisesti.

Baarin jälkeen

Suomalaisessa baarikulttuurissa yleistä on poistua baarista tai yökerhosta tyypillisesti nakkikioskin kautta. Baarien sulkeutuessa yöaikaan auki olevat kioskit ja pikaruokaketjut täyttyvät enemmän tai vähemmän humalaisista juhlijoista, sillä tuntikausien tanssiminen ja juominen herättää kovan nälän. Erityisesti hampurilaiset, kebab ja makkaraperunat ovat olleet jo vuosikausien ajan suomalaisten juhlijoiden suosikkiruokia.