Ympäri Suomen löytyy baareja ja baariviihdettä. Mikä sinne baariin meitä suomalaisia vetää? Ei pelkästään viina ja kaverit, sillä asiakkaita houkutellaan monin keinoin. On teemailtaa, esiintyjiä, musiikkia ja karaokea. Seuraavaksi tutustumme tarkemmin millaista musiikkia ja viihdettä illanviettoihin on tarjolla. Paikan imagosta ja mahdollisista asiakastoiveista riippuvat myös hankittu ohjelma.

Esiintyjillä on vaikutusta asiakasmääriin

Yksinkertainen syy, miksi yökerhot, baarit ja muut klubit hankkivat esiintyjiä ja järjestävät ohjelmaa ovat tietysti asiakkaat. Esiintyjät ja ohjelmat vetävät enemmän väkeä kuin hiljaiset illat. Tietysti on otettava huomioon esiintyjien palkkiot, mutta narikka- ja ohjelmamaksuilla pyritään kuittaamaan illan menot ja saavuttamaan voittoa. Ohjelma alkaa usein varsin myöhään, joten asiakkaat viettävät pidemmän aikaa baarissa. Tämä kasvattaa luonnollisesti myös myyntiaikaa ja myyntiä. Fiksut yrittäjät eivät etenkään pienellä paikkakunnalla järjestä esiintyjiä samalle illalle, jotta asiakkaita olisi riittävästi ja voittoa tulisi mahdollisimman paljon.

Musiikki ja tanssi

Yksi suosituimmista ohjelmanumeroista on musiikki. Oli kyseessä lauantai-illan karaoke tai bändi, musiikki kuuluu usein yökerhoihin ja baareihin. Varsinkin alkoholilla höystettynä, olemme varsinaista laulukansaa. Yleensä otetaan vastaan asiakkaiden toivekappaleita taustamusiikiksi ja karaokeen on usein sivutolkulla valikoimaa.

Iskelmämusiikki sopii oivasti illanviettoon laulujen ja musiikin muodossa. Tanssilattialle vetää parhaiten voimakas rytminen popmusiikki. Esiintyjistä halutaan erityisesti nähdä monia suomalaisia metalli- ja rockbändejä. Nekin tekevät baarikeikkoja. Myös sooloartistit kiertävät iltamissa. Lippuhintaan vaikuttaakin usein suoraan artistin menestys ja kysyntä, sekä tietysti palkkion suuruus. Iltalavoilla on nähty kaikkea Matti Nykäsestä Jenni Vartiaiseen ja Yölinnusta Kotiteollisuuteen.

Musiikin kuuntelun ja laulamisen lisäksi musiikkiin voi kuulua myös tanssiesityksiä. Iltaohjelmaan voi kuulua esimerkiksi dance battle eli tanssitaisto, jossa eri tanssiryhmät ottavat leikkimielisesti mittaa toisistaan, yleisösuosion päättäessä voittajan. Musiikin ja tanssiohjelman ohella ei parane unohtaa ammatti DJ:tä eli niin sanottua tiskijukkaa. Näiden musiikkiammattilaisten soittolistat vaihtelevat tanssimusiikista, taustoihin, hitaisiin ja todelliseen joraamiseen. DJ:t sopivat erityisen hyvin illanviettoon ja erilaisten tapahtumien jatko-ohjelmaksi. Heidän tavoitteenaan on viihdyttää ja usein dj tunnetaan tyylistään jo ennalta erityisesti erikoisemmissa musiikkilajeissa. DJ on myös usein itse esiintyjä, joka omalla juonnollaan ja heittäytymisellään voi nostaa tunnelman nopeasti kattoon.

Stand up komiikka

Jos musiikki vetää yleisöä, niin vetää myös huumori ja nauru. Stand up komiikka on yleistynyt kovasti ympäri Suomen ja maamme kärkinimet kiertävätkin ohjelmanumeroidensa kanssa pikkukylän pubista loppuunmyytyihin konserttitaloihin buukkaustensa mukaan. Maamme kärkikoomikoita tällä hetkellä ovat Ismo Leikola, Niko Kivelä, Ilari Johansson ja Sami Hedberg. He kaikki tekevät myös iltakeikkoja baareissa ja klubeissa. Ravintolakeikkoihinkin kuuluu usein alkoholitarjoilu, joten mikäs siinä, naurattaa vain entistä enemmän.

Muu viihde

Perinteisesti yöelämään kuuluu vakiona se karaoke. Monet baarit ja yökerhot tarjoavat karaoken lisäksi myös muuta viihdettä omaan piikkiinsä. Iltoihin voi kuulua juonnettua ohjelmaa, kuten erilaisia visailuja. Visailuista voi hyvällä juontajalla ja säännöllisyydellä tulla baarin ja klubin “oma juttu”, jota varten lähdetään iltaa viettämään, vaikka asiaa ei kummemmin mainostettaisikaan. Iltaa vietetään usein myös yksinäisyyttä vältellen, vaikka vain baarin kisakatsomon merkeissä. Monesti baareissa näytetään urheilua suurilta tv-ruuduilta erityisesti jääkiekon maailmanmestaruus aikaan.

Sisustus ja sijoittelu on myös osa baarin viihdesuunnittelua. On toivottavaa, että baarista löytyy jonkin sortin tanssilattia. Keskustelua varten hiljaisempia nurkkauksia, joihin on hyvä vetäytyä seuransa kanssa. Kaveriporukalla on kiva kokeilla erilaisia pöytäpelejä, joista erityisesti biljardi on se klassisin vaihtoehto. Pelaaminen voi myös olla yksi viihdemuoto. Rahapelaaminen vaatii omat lupansa ja järjestäjänsä, mutta kyllä klubeilta löytyy iltamia pokerin tai blackjackin parissa.